Rollade bereiden

Ga je een diner verzorgen voor een flink aantal mensen? Wij raden graag een rollade aan. “Die kun je prima van tevoren klaarmaken in de oven zonder dat je er omkijken naar hebt. Dan kun je zelf ook meer genieten!” 

Stukjes vlees samen oprollen, vastbinden en geduldig braden... De rollade is van oorsprong een mooie manier om geen vlees te verspillen. Maar inmiddels is het een feestmaal op zich, waar hele mooie stukken vlees in worden verwerkt in tal van (kruiden) variaties. 

Feestelijk vlees

De Keurslager biedt een ruime keuze in rollades. Natuurlijk kun je ook een rollade laten maken: voor 3 of 10 personen, gekruid of met een speciale vulling. En op jouw verzoek wil hij de rollade ook voor je braden. 

Rollades

Welk vlees?

Een rollade kan van alle vleessoorten worden gemaakt: rund, kalf, lam, kip of kalkoen. Of van combinaties met bijvoorbeeld rosbief, waarbij het vlees dat het snelst gaart aan de binnenkant van de rollade zit. 

Verschillende rollades

Rollade bereiden

  1. Verwarm de oven voor.
  2. Braad de rollade, indien nodig, eerst aan in de pan.
  3. Draai na het voorverwarmen de temperatuur terug naar 125 graden zodra de rollade in de oven gaat. 
  4. Heeft de rollade de gewenste gaarheid? Laat het vlees dan een minuut of tien afgedekt rusten. Dat maakt het nog malser.
  5. Snijd of knip de touwtjes los, snijd het vlees in plakken en voeg eventueel nog een saus toe aan het braadvocht.

De rolladeknoop

Kruiden, oprollen en opknopen. Zo maak je een rollade! De Keurslager doet dit natuurlijk graag voor je, een typisch slagersambacht.

Maar het is ook leuk om het zelf te doen. Bekijk het filmpje en probeer het eens!

Kerntemperatuur

Kerntemperatuur

De bereidingstijd van een rollade is afhankelijk van het soort vlees, de omvang en de vulling. Een rollade van een kilo heeft bijvoorbeeld een bereidingstijd van ca. vijf kwartier.

Om de gaarheid te controleren, kun je het beste een vleesthermometer te gebruiken. Die steek je in de kern van het vlees. Elke soort rollade heeft zijn eigen kerntemperatuur waarbij het vlees goed is. Vraag je Keurslager wat de ideale kerntemperatuur is voor de door jou gekozen rollade!

Biefstuk bakken

Het bakken van biefstuk hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, zolang je kiest voor kwaliteitsvlees en de juiste bereidingswijze, kun je hem precies bakken zoals jij hem het lekkerst vindt!

Met deze 6 baktips van de Keurslager kan iedereen een heerlijke biefstuk bakken!

Biefstuk

Baktip 1: Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen

Wil je een gelijkmatig gegaarde biefstuk?

Haal het vlees minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het afgedekt op temperatuur komen. Als de biefstuk vacuum verpakt is, haal deze dan ook uit het vacuüm. Zo voorkom je dat het vlees 'schrikt' in de pan en van binnen nog koud is na het bakken.

Biefstuk

Baktip 2: Dep de biefstuk droog

Door het vlees voor het bakken droog te deppen, zorg je voor een mooier bruiningsproces.  

Biefstuk

Baktip 3: Vooraf zout, achteraf peper

Zouten zorgt ervoor dat zowel het vlees als ook de jus een mooie smaak krijgt. Maar zout trekt vocht uit de biefstuk. Bestrooi de biefstuk daarom pas vlák voor, of tijdens het bakken met zout. 

Bestrooi de biefstuk pas na het bakken met zwarte peper en naar wens met grof zeezout. Doe dit het liefst zo laat mogelijk, anders verbrandt het.

Biefstuk

Baktip 4: Bak met boter én olie

Verhit ongezouten roomboter in een hete pan en wees daarmee niet te zuinig. Voeg een klein scheutje olie bij de boter. Laat de boter goed smelten tot hij goudbruin is.

De combinatie van boter en olie zorgt ervoor dat je de rijke botersmaak houdt, en de olie zorgt voor hogere temperaturen waardoor de biefstuk mooier dichtschroeit, zonder dat-ie verbrandt. 

Biefstuk

Baktip 5: De juiste garing...

De grote vraag is natuurlijk: hoe bak je de perfecte biefstuk? Hoe hoog zet je de warmtebron, hoe lang moet het vlees in de pan... Dit zijn de stappen:

  1. Schroei de biefstuk eerst goed dicht: leg de biefstuk in de pan en bak beide kanten een halve minuut. Zo zorg je ervoor dat de sappen in het vlees behouden blijven.
  2. Zet vervolgens de warmtebron íets lager (niet te laag). Daardoor zal de boter niet verbranden. Maar zet het vuur niet te laag, anders kan het vlees niet goed bakken.
  3. Voeg nog een beetje roomboter toe in de pan en bedruip de biefstuk daar mee.
  4. Afhankelijk van hoe je je biefstuk lekker vindt (rood/medium/doorbakken) bak je eventueel beide zijden nog even door. De bereidingstijden en kerntemperaturen zie je in de afbeelding en de tabel hieronder.

Hoe roder de binnenkant, hoe malser het vlees!

Biefstuk

Baktip 6: Laat de biefstuk rusten

Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten.

Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat. 

Eet smakelijk!

Bereidingstijd & kerntemperatuur

  Bereidingstijd op het fornuis
exclusief dichtschroeien
 Kerntemperatuur
(oven)
Rood dichtschroeien is voldoende  45 - 50 ° C
Licht doorbakken  1 à 2 minuten per kant  55 ° C
Half doorbakken  2 à 3 minuten per kant  60 ° C
Doorbakken 3 à 4 minuten per kant  70 ° C
Biefstuk kerntemperatuur

Dalhuisen, Keurslager

Winkelcentrum Colmschate
Flora 105
7422LS Deventer
0570514281
0570514281

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 19:00
zaterdag 08:00 - 16:00
zondag Gesloten